0321 - 386 220 || info@brink-fleer.nl

MyLoft – Houthavens Amsterdam

MyLoft – Houthavens Amsterdam
18 oktober 2018 Ilona Winters

Myloft Houthavens

Nadat de oostelijke IJ-oevers in Amsterdam een transformatie hadden ondergaan besloot de gemeente Amsterdam ook aan de westzijde van het Centraal Station de bedrijventerreinen op te schonen en voor woningbouw geschikt te maken. Dit proces stopte halverwege als gevolg van de bankencrisis in 2008. Om de vastgelopen transformatie van het PontMeyer terrein aan de Houthaven nieuw leven in te blazen werden in 2012 architecten en collectieven gevraagd om initiatieven te ontwikkelen voor het realiseren van hoogbouw langs de rand van dit gebied. Archidev BV was hierbij één van de initiatiefnemers die werden ingeloot uit de vele getoetste en ingediende plannen.

Op basis van het concept van ons bureau van een gebouw met 5 typen van 1 en 2 kamerappartementen is een bouwgroep geformeerd en het plan verder ontwikkeld. Op vrijdag 20 juni 2014 is de officiële start van het CPO project My-Loft aan de Haparandaweg in Amsterdam feestelijk gevierd door het verrichten van een grondboring op de bouwkavel in de voormalige Houthaven. Omdat in het gebied vroeger havenkaden hebben gelegen was er veel puin in de ondergrond aanwezig. Alle heipalen moeten daarom de eerste meters worden voorgeboord om te voorkomen dat de palen breken op de puinresten. Voor de fundering worden niet alleen heipalen gebruikt, maar ook in de grond gevormde betonnen palen, z.g. fundexpalen.

De bouwlocatie ligt in een z.g. “excellent gebied” zodat aan de energieprestatie van het gebouw extra eisen werden gesteld (ten minste lager dan 0,3 ten opzichte van de landelijke grens van 0,4). Het gebouw is voorzien van een schil met Rc waarde van 8 m2W/K, drievoudige beglazing, PV panelen, douche WTW en aansluiting op stadsverwarming en -koeling. De productiemethode van de gevelelementen, het werken volgens LEAN methodiek en prefabricage droegen bij aan een verlaging van transportbeweging en CO2 uitstoot.

De drie gevels van het gebouw, aan de Haparandaweg, de Houthavenkade en de binnentuin zijn verschillend. Niet alleen omdat de achterliggende appartementen verschillen, maar ook om diepte te creëren in het gevelbeeld. De loggia’s met geluidsschermen aan de Haparandazijde geven een mooi verticaal accent in de straatwand. De kleur van de gevel aan de binnentuin zorgt voor lichtreflectie en het blokje aan de zijde van de Houthavenkade heeft de kleur en schaal van een grachtenpand.